·      Arılar ilk uçuşlarını yapıp dışkılarından kurtulduktan sonra uygun hava koşulu olan rüzgarsız ve 14 derecenin üzerindeki hava sıcaklığında kovan içi temizlik veya kovan değişimi yapılmalıdır.

·       Kovan değişimi 1 adet temiz kovan ile yapılabilir.Değiştirilen her kovan temizlenerek temizlenen eski kovan diğerine verilir.

·     Baharın gelmesiyle yapılacak ilk kontrollerde koloninin genel durumu hakkında bilgi toplanır.Arı mevcudu,açlık riski,kuluçka ve ana arının durumu hakkında bilgi sahibi olunur.Yine hastalık durumu da takip edilip, herhangi bir belirti olup olmadığı izlenir.

·      Erken baharda yoğun polen girişinin yapıldığı kolonilerde işler yolundadır.Besleme ihtiyacı olan koloniler kek,şurup ve fondan şeker ile beslenir.Balla besleme de yapılabilir.Zorunluluk yoksa ek besleme yapılmamalıdır.Esas olan arılara doğal besinleri bulabilecekleri florayı sağlamaktır.Eğer bu yetersiz kalıyorsa ek besin takviye yoluna gidilmelidir.

·       Besleme sırasında yağmacılığa müsaade etmemek için etrafa şurup veya kek bulaştırılmamalıdır.Bunun için akşama yakın saatler tercih edilmelidir.

·       Tek seferde çok miktar yem vermek yerine azar azar sık sık besleme yapılmalıdır.Şurupla besleme yemliklerde veya buzdolabı poşetinde çerçeveler üzerine koyularak verilir.

·     Doğal olarak arıların besinleri bal ve polendir.İlkbaharda polen stokunun yetersiz olduğu kolonilerde arılar belirli bir süre bu açığı kendi dokularından karşılar.İleri aşamada artık aşırı doku kaybından açlık ölümleri başlar.Özellikle kovan dip tahtasındaki mum kırıntıları, arıların açlıktan son bir umutla mumları yiyerek ölüme gittiğinin göstergesidir.

·      İlkbaharda orta şuruplar sonbaharada ise katı şuruplar tercih edilmelidir.Hafif şuruplar 2 su 1 şeker, orta şuruplar 1 su 1 şeker, katı şuruplar 2 şeker 1 su şeklinde olmaktadır.Şurup kaynar su ile yaplamamalı,ılık su tercih edilmelidir.10 lt. şurup için 1 tatlı kaşığı sirke atılmalıdır.

·    Tüm bu yazdıklarımızda esas olan doğal floranın arılara sunduğu ortamı çok bozmadan en az ilaç ve besleme uygulamasıyla çevresel adaptasyonu iyi sağlamış ve çetin koşullara dayanaıklı arılara sahip olmaktır.Aşırı veya gereksiz besleme arıların bu doğal siklüsünü bozmaktadır.